ponedeljek, 6. oktober 2014

Islandija - 5.del

Če smo četrti dan odkrivanja Islandije preživeli predvsem v družbi slapov, smo petega dne uživali v vulkanskih pojavih.

Najprej smo se zapeljali do jezera Myvatn (my pomeni mušice, vatn pomeni jezero). Jezero je dobilo ime po mušicah, ki se v ogromnih količinah razmnožijo v okolici jezera, ta pojav pa traja približno 14 dni. Na višku mušje sezone, je priporočljivo imeti pokrivalo z mrežico za obraz. Sredi jezera ležijo psevdokraterji. Nastanek psevdokraterjev si je najlažje predstavljati kot brbotanje mehurčkov, ko se kuha polenta.

Na jezeru najdemo tudi različne vrste rac.


Nadalje nas je pot peljala na vulkanski krater Hverfjall, katerega premer meri 1 km.


v ozadju jezero Myvatn
Po spustu v dolino smo se do avtobusa sprehodili skozi "gozd" vulkanskih kreacij, ki so jim Islandci nadeli ime Dimmuborgir.


Naslednji postanek je bil bolj prijetem za oči kot za nos. Sprehodili smo se namreč po polju fumarol in solfatar. Iz prvih se le kadi, v drugih pa brbota žveplo, oboje pa  ima zelo neprijeten vonj po gnilih jajcih.




Naslednji postanek je bil krater Viti, sredi katerega je geotermalno jezerce. V bližini stoji geotermalna elektrarna, podobna kot smo jo obiskali drugi dan našega potepanja.


Nedaleč od kraterja Viti se nahaja polje lave Krafla. Glede na barvo lave ter poraščenost, lahko ugotovimo, koliko izbruhov je bilo na tem območju ter kako so si sledili v času. Zadnji izbruh lave na tem območju je bil leta 1986. Lava iz tega obdobja je najbolj črna. Tukaj ni šlo za tipični izbruh lave skozi krater, temveč se je na določenih mestih naredila razpoka v tleh, iz katere se je začela izlivati lava.




Tisto noč smo spali v kraju Reykjahlid, kjer je pred mnogimi leti lava grozila, da ga bo popolnoma uničila. Vsi krajani so se zbrali v vaški cerkvi in upali, da jim bo prizaneseno. Lava se je ustavila tik pred obzidjem pokopališča. Ostanki izbruha so vidni še danes.


Celotno to območje, ki smo ga "obdelali" v petem dnevu, je del kaldere vulkanskega sistema Askja. Kaldera je vulkanski pojav, ko se krater sesede sam vase. 

S tem se je zaključila prva polovica našega potovanja in raziskovanja Islandije.

4 komentarji:

  1. Zelo lepo opisuješ zanimivo in poučno potovanje. Veliko novega sem izvedela in komaj čakam nadaljevanje. :-) Fotke so pa fantastične.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nadvse zanimivo je tole in povsem nek drugi svet.

    OdgovoriIzbriši
  3. Krasno potovanje. Hvala za vse fotke in info.

    OdgovoriIzbriši